Er dine malkeklude bakteriebomber?

Slidte klude, overfyldte vaskemaskiner og for lav vasketemperatur kan hurtigt forvandle effektiv patteaftørring til effektiv smittespredning.


Én klud pr. ko er børnelærdom i de fleste malke­stalde. Men hvilken klud, er der måske mindre opmærksomhed om. Ifølge kvalitetsrådgiver Benny Kirkeby, SEGES, risikerer man, at kludene er de rene bakteriebomber, hvis man ikke følger nogle enkle retningslinjer.

Klare retningslinjer for stofklude
”Både gode, gammeldags bomuldsklude og mikrofiberklude fungerer rigtig godt. Men det er vigtigt, at man sørger for, at de bliver vasket ordentligt,” forklarer Benny Kirkeby. I mange besætninger oplever han, at vaskemaskinen proppes til randen med kludene.

”Men det bliver de altså ikke rene af”. Benny Kirkeby anbefaler derfor, at man sætter et stykke rødt tape midt på vaskemaskinens låge og på den måde angiver, hvor meget maskinen må fyldes. Vasketemperaturen er også afgørende. Den skal, iflg. kvalitetsrådgiveren, ligge over 60º under vasken, for at man er sikker på, at bakterierne bliver slået ihjel. Ligeledes er det vigtigt at bruge den rette mængde sæbe – og ikke mindst at bruge sæbe hver gang.

”Det er et virkelig dumt sted at spare, men jeg ser, at man nogle steder kun kommer sæbe i maskinen ved dagens første kludevask,” fortæller Benny Kirkeby, som også understreger betydningen af, at alle medarbejdere kender den rigtige dosering.

”Lav eventuelt en SOP (procedurebeskrivelse) for kludevask og hæng den op over vaskemaskinen,” lyder hans anbefaling. Han tilføjer, at vaskemaskiner, der er beregnet til vask af malkeklude, er at fortrække, men at en velfungerende husholdningsvaskemaskine godt kan bruges, hvis man følger de nævnte procedurer. Endelig understreger Benny Kirkeby, at det er vigtigt, at kludene skiftes ud regelmæssigt.

”Slidte, halvgennemsigtige klude tørrer ikke ordentligt. I stedet bliver det handsken, der tørrer yveret – og så er der helt sikkert smittespredningsgaranti,” lyder det fra kvalitetsrådgiveren.

Engangspapirklude fungerer iflg., Benny Kirkeby, også rigtig godt til patteaftørring. Her er man helt sikker på altid at have en ren klud. Til gengæld er det helt afgørende at fordyppe eller spraye med et skummiddel, der opløser snavs på patterne.

”Tørt papir på tørt yver giver ikke rene patter,” forklarer han og tilføjer, at papir i øvrigt har den fordel, at man sparer både sæbe, vand og strøm til vaskemaskinen.

Lav et egenkontrolprogram
For at sikre sig, at stofkludene både er rene og hele kan man lave et lille egenkontrolprogram:

Udskift kludene jævnligt. Sæt et fast interval, så alle klude fx er skiftet ud hvert halve år.

Tjek vaskemaskinen jævnligt. Vær sikker på, at indstillingen 60º C også vasker ved 60º C. Få evt. lavet et servicetjek.

Lav SOP for vask af klude. På den måde kender alle både temperatur og sæbedosering.

Sørg for rene kludespande. Hvis man lægger rene klude i en beskidt spand, er man lige vidt.

Leave a Reply